Είναι ώρα να συζητάμε για ξεχασμένους φορολογούμενους;

Είναι ώρα να συζητάμε για ξεχασμένους φορολογούμενους;

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Ιούλιος έχει φτάσει στα μέσα του, αλλά προς το παρόν το μελτεμάκι μας έσωσε από τον αναμενόμενο καύσωνα που θα είχαμε αυτές τις ημέρες. Εάν φύγει όμως, οι προβλέψεις μιλάνε για πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα πλησιάσουν τα περυσινά επίπεδα. Ας ελπίσουμε να κινήσουν όλα ομαλά και να μην έχουμε ακραίες καιρικές καταστάσεις, γιατί εγκυμονούν κινδύνους σε όλα τα επίπεδα. Όλοι θυμόμαστε τι καταστροφή ξεκίνησε πέρυσι εν μέσω του μεγάλου καύσωνα, δεν χρειάζεται να ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο…

Από την άλλη στον δικό μας «καύσωνα», αυτόν των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4.809.064 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 75% των δηλώσεων σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπολείπονται 13,5 ημέρες για τη λήξη της προθεσμίας, εκ των οποίων οι 9,5 ημέρες είναι εργάσιμες και οι άλλες 4 είναι τα Σαββατοκύριακα. Υπολείπεται δηλαδή το 25% των δηλώσεων των φυσικών προσώπων, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 1,6 εκατ. δηλώσεις, άρα για να είναι όλοι εμπρόθεσμοι θα πρέπει από τώρα και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας να υποβληθούν ημερησίως περίπου 168.000 φορολογικές δηλώσεις, εάν εξαιρέσουμε τα Σαββατοκύριακα ή περίπου 119.000 εάν ξεχάσουμε την ύπαρξή τους και συνεχίζουμε ακάθεκτοι και τα Σαββατοκύριακα. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα νομικά πρόσωπα για τα οποία δεν έχουμε επίσημα στοιχεία από την ΑΑΔΕ, αλλά εάν κρίνουμε από συζητήσεις με συναδέλφους, εκεί βρισκόμαστε σε ποσοστό μικρότερο των φυσικών προσώπων.

Οι αριθμοί βγαίνουν;...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Author’s Posts