Εφιάλτης έχει γίνει για χιλιάδες φορολογούμενους ο νέος τρόπος φορολογικών ελέγχων μέσω τραπεζικών καταθέσεων. Οι φορολογικές αρχές έχουν στην φαρέτρα τους όπλα, όπως η άμεση άρση του τραπεζικού απορρήτου, η επέκταση της χρονικής έκτασης του ελέγχου στο παρελθόν και οι διατάξεις περί προσαύξησης περιουσίας.
Ανοίγματα λογαριασμών
Οι φορολογικοί έλεγχοι αποτέλεσαν και αποτελούν τη μόνιμη προστριβή ανάμεσα στους φορολογούμενους και τη φορολογική αρχή.
Με τον Ν. 2238/94, άρθρο 70 ο υπόχρεος, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε το φύλλο ελέγχου, μπορούσε να αμφισβητήσει την ορθότητά του και να προτείνει τη διοικητική επίλυση της διαφοράς (συμβιβασμός), μεταξύ αυτού και του προϊσταμένου της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας (ΔΟΥ), που το εξέδωσε.
Όπως διέρρευσε στον Τύπο μια ανάσα από την επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται το Υπ. Οικονομικών με τους θεσμούς για τη ρύθμιση των αδήλωτων κεφαλαίων. Είναι μια παλιά ιστορία, όπου το Υπ. Οικονομικών ζητούσε να βεβαιωθεί σαν φόρος ο συντελεστής που προβλεπόταν στη συγκεκριμένη χρονιά, που δεν είχαν δηλωθεί και άρα φορολογηθεί αυτά τα κεφάλαια. Επιπλέον, το Υπ. Οικονομικών διέρρεε, ότι ανάλογα με την κατάληξη που θα είχαν τα αδήλωτα κεφάλαια , θα υπήρχε και αντίστοιχη μείωση των προβλεπόμενων φορολογικών συντελεστών.
Του Κωστή Χ. Πλάντζου
Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αναγκάζει την Εφορία να επιστρέψει χρήματα δικαιώνοντας τους φορολογούμενους – Μειώθηκαν κατά 60% οι υποθέσεις που καταλήγουν στα δικαστήρια – Εφοριακοί δικαιώνουν πολίτες κόντρα στις αποφάσεις συναδέλφων τους
Του Κωστή Χ. Πλάντζου
Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αναγκάζει την Εφορία να επιστρέψει χρήματα δικαιώνοντας τους φορολογούμενους – Μειώθηκαν κατά 60% οι υποθέσεις που καταλήγουν στα δικαστήρια – Εφοριακοί δικαιώνουν πολίτες κόντρα στις αποφάσεις συναδέλφων τους
Των Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου*
Η διαδικασία των φορολογικών ελέγχων από τις αρχές μέσω των ανοιγμάτων τραπεζικών λογαριασμών, των ελέγχων εμβασμάτων και των διαφόρων λιστών πληροφοριών (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόγιαρνς, λίστα Ρινανίας, λίστα HSBC κλπ) καλά κρατεί και είναι κάτι που θα μας απασχολήσει σίγουρα για τα επόμενα χρόνια αφού είναι πλέον μία από τις επικρατέστερες μορφές ελέγχου των φορολογουμένων.
Τι θα λέγατε, εάν η εφορία σας καλούσε σήμερα για να αποδείξετε τεκμηριωμένα, με συγκεκριμένα παραστατικά και μέσα σε 15 μέρες, σε τι αφορά μία τραπεζική σας κατάθεση λ.χ. 1.854 ευρώ, στην οποία είχατε προβεί πριν 15 χρόνια; Πιθανώς θα ήταν αδύνατο να προσφέρετε ιδιαίτερη τεκμηρίωση για το συγκεκριμένο θέμα. Ανθρώπινο, θα πει κανείς. Ωστόσο, η φορολογική αρχή δεν καταλαβαίνει από τέτοια.
Με μια κοινή δήλωση προθέσεων μεταξύ των Οικονομικών αρχών του Ομόσπονδου κρατιδίου της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας και της Ελλάδας εντατικοποιείται η συνεργασία ανταλλαγής στοιχείων στους τομείς των δημοσίων εσόδων, της αποτελεσματικής επιβολής φόρων, της διενέργειας φορολογικών ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ανάγκασε το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε νέες πρακτικές αλλά και νέες μεθόδους ελέγχων. Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και το «κυνήγι» των φυσικών προσώπων, των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στις λίστες Λαγκάρντ (Lagarde), Βεστφαλίας – Ρηνανίας (Borjians), της HSBC αποτελούν τα τελευταία χρόνια την αιχμή του δόρατος για τους φορολογικούς ελέγχους που πραγματοποιεί το ΚΕΦΟΜΕΠ, το ΣΔΟΕ, αλλά και οι κατά τόπους ΔΟΥ. Το «κυνήγι» στη φοροδιαφυγή είχαν ανοίξει τα εμβάσματα στο εξωτερικό και τα 65 CDs με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οικονομικών εισαγγελέων.