Τελικά είναι ξεκάθαρα περαίωση και μάλιστα αναγκαστική…

Τελικά είναι ξεκάθαρα περαίωση και μάλιστα αναγκαστική…

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Απρίλιος έχει πιάσει τα δεύτερα μισά του και οδεύουμε ολοταχώς προς τη Μεγάλη Εβδομάδα και προς το Πάσχα, μαζί με την μεταφερόμενη εργατική Πρωτομαγιά, που φέτος θα εορταστεί την Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου. Παράλληλα, ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός γιορτάζει την πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League, το Περιστέρι την πρόκριση στο Final 4 του BCL, ενώ οι μπασκετικοί αιώνιοι ετοιμάζονται για τις μεγάλες μάχες στα play off της ευρωλίγκας, με φόντο την πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου. Δεν μπορούμε να πούμε, πλούσια ειδησεογραφία ειδικά στο αθλητικό κομμάτι.

Από την άλλη, και τα δικά μας «γήπεδα» δεν πάνε πίσω, αφού και σε εμάς η ειδησεογραφία καλά κρατεί σε αρκετά επίπεδα. Φυσικά, η ειδησεογραφία δεν αφορά ακριβώς την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων, αφού το σύστημα εξακολουθεί να παραμένει κλειστό, όμως ακόμα και οι δηλώσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερότητας, αφού πριν καν αρχίσουν μάθαμε για την παράταση τους. Είναι κάτι που ανακοίνωσε σχετικά ο Υφυπουργός Οικονομικών κος Θεοχάρης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «για τις όποιες μέρες έχουμε πάει μέσα στον Απρίλιο, θα δώσουμε προκαταβολικά την προθεσμία πέραν της 30ης Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο να μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις, άρα τις μέρες τις οποίες πήραμε στον Απρίλιο θα τις δώσουμε στον Ιούλιο». Βέβαια, σαν γνώμονα σε αυτό έβαλε την περσινή έναρξη που ήταν την 31η Μαρτίου και όχι την 1η Φεβρουαρίου, άρα προφανώς και για άλλη μία χρονιά η προγραμματισμένη 5μηνη διάρκεια υποβολής φορολογικών δηλώσεων θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός, όπως παραμένει εδώ και πολλά χρόνια και η σταθερή έναρξη της υποβολής τους. Για την ακρίβεια, από τότε που οι δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά δεν έχει υπάρξει καμία χρονιά που οι δηλώσεις να ξεκίνησαν την ίδια ημερομηνία με την προηγούμενη χρήση, ενώ φυσικά ποτέ στα χρονικά δεν έχει επιτευχθεί να ξεκινήσουν στην ημέρα που θεωρητικά προβλέπει ο νόμος, δηλαδή την 1η Φεβρουαρίου. Φυσικά, σε όλο αυτό η λέξη προγραμματισμός είναι αδύνατον να είναι εφικτή, άρα μοιραία δεν έχει υπάρξει χρονιά που να μην ήταν απαραίτητη η παράταση της διαδικασίας, για ευνόητους και σταθερούς λόγους την κάθε χρονιά, προσθέτοντας στον υπολογισμό, βέβαια, ότι και να ανοίξουν θέλουν τουλάχιστον κάνα μήνα για να «ξεπιαστούν» και να πάρουν μπροστά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Author’s Posts