Παραταθείτε γιατί χανόμαστε!

Παραταθείτε γιατί χανόμαστε!

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Φεβρουάριος πλησιάζει στο τέλος του, αλλά όπως όλα φαίνονται δεν θα είναι ο τελευταίος μήνας που θα μας απασχολήσει με τα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει οι ειδικές συνθήκες, οι οποίες βέβαια τείνουν να χαρακτηριστούν μόνιμες, αφού τον Μάρτιο κλείνουμε ήδη ένα χρόνο με αυτές.

Ένα από τα ζητήματα που μας απασχολεί και μας ταλαιπωρεί όλο αυτό το διάστημα εμάς τους φοροτεχνικούς, προφανώς και δεν είναι άλλο από το ζήτημα των προθεσμιών που προβλέπονται για μια σειρά διαδικασιών, οι οποίες προστίθενται στις τρέχουσες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε έτσι και αλλιώς. Το κοκτέιλ έχει γίνει κάτι παραπάνω από βαρύ, κάτι που έχουμε αναδείξει άπειρες φορές στο παρελθόν, αλλά και αναδεικνύουμε συνεχώς.

Στο προηγούμενό μας άρθρο αναφέραμε το ζήτημα με τα έγγραφα που χρειάζεται να προσκομίσουμε για τις επιχειρήσεις που έλαβαν χρήματα μέσω του προσωρινού πλαισίου στήριξης για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1-5. Η προθεσμία παρατάθηκε για τις 30/6/2021. Απολύτως λογικό, αλλά γιατί να ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή; Προφανώς και κανείς δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα, άλλωστε δεν υπάρχει και σχετική οδηγία για το που θα πρέπει να σταλούν και με ποια διαδικασία. Όμως, γιατί θα πρέπει να έχουμε πάνω από τα κεφάλια μας ή ακόμα χειρότερα μέσα στα κεφάλια μας, μια ημερομηνία η οποία θα καταλήγει στην ευγενική απάντηση του «ε, μωρέ θα πάρουν παράταση… Λογικό είναι…»; Την μη ευγενική απάντηση δεν μας επιτρέπεται να την γράψουμε, γιατί το άρθρο μπορεί να διαβαστεί και από ανήλικους, όμως όλοι μας πολύ καλά γνωρίζουμε ποια είναι αυτή και ο καθένας μπορεί να την βάλει στη θέση της ευγενικής!!!

Το πρόβλημα είναι με τα έγγραφα των επιστρεπτέων μόνο; Προφανώς και όχι… Υπάρχουν πάρα πολλές προθεσμίες και ημερομηνίες που θα πρέπει να παρατείνονται άμεσα κι όχι τελευταία στιγμή, για να ξεμπλοκάρουν την όλη διαδικασία. Για παράδειγμα, υπήρχε κάποιος σημαντικός λόγος που η παράταση του εντύπου Ε11 ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή; Δεν γνώριζαν οι αρμόδιοι ότι είναι αδύνατον να σταλεί έως τις 28/2, ενώ οι άδειες του 2020 μπορούν να μεταφερθούν έως τις 30 Ιουνίου; Υπήρχε κάποιος λόγος να έχουμε κι αυτό στο κεφάλι μας; Το ίδιο περίπου και με το Πόθεν Έσχες του 2020, το οποίο παρατάθηκε για ένα μήνα κι αυτό.

Το όλο πρόβλημα σίγουρα ξεκινά από το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια κεντρική διαχείριση των διαδικασιών, ώστε να αξιολογούνται οι προτεραιότητες και οι απαραίτητες προθεσμίες σε συνδυασμό με το τι επείγει περισσότερο. Βέβαια, κάποιος πολύ εύκολα μπορεί να αναφέρει επιπλέον ότι αυτός ο οποίος ορίζει τις προθεσμίες, μάλλον δεν έχει περάσει ούτε απ’ έξω από κάποιο λογιστήριο, άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογήσει σωστά κάτι που έχει στο μυαλό του ως «δύο κλικ».

Η διαδικασία κύριε/α που ορίζεις τις προθεσμίες δεν είναι δύο κλικ, αλλά κάτι πολύ παραπάνω!...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

 

Author’s Posts