Κάποιες σκέψεις για τη συνεργασία και τους εταιρικούς μετασχηματισμούς
Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α.
Κατατέθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» και βρίσκεται προς επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Όλοι θυμόμαστε την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τότε είχε εξαγγείλει ότι από τον Οκτώβριο θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι συγχωνεύσεις, οι μετασχηματισμοί και οι συνεργασίες νομικών προσώπων και επιχειρήσεων με στόχο τη βιωσιμότητά τους. Για τις συγχωνευμένες επιχειρήσεις θα υπήρχαν φορολογικά κίνητρα (μείωση συντελεστή φορολογίας κατά 30%, κ.λπ.). Μάλιστα, τους προηγούμενους μήνες είχε παρουσιαστεί ένα προσχέδιο του νόμου για τις συγχωνεύσεις, το οποίο όμως αποσύρθηκε για να κατατεθεί εκ νέου στις 13/5/2022.
Πράγματι, με τις νέες ρυθμίσεις ευνοείται η συνεργασία μεταξύ πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με στόχο τη βιωσιμότητα μέσω της συνεργασίας ή της συμμετοχής και στην από κοινού ίδρυση νέων εταιρικών σχημάτων. Μιλάμε λοιπόν για την από κοινού προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των συνεργαζόμενων εταιρειών ή προσώπων.
Άλλωστε, είναι αυτονόητο ότι μεγαλύτερα σχήματα μπορούν να σταθούν καλύτερα στην αγορά, να μείνουν βιώσιμα, αφού πλέον είναι σε όλους γνωστό ότι πολύ δύσκολα η μικρή ή η μικρομεσαία επιχείρηση θα έχει πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία περιμένουμε από το ταμείο ανάκαμψης, ενώ η στρόφιγγα των τραπεζών είναι ήδη κλειστή για μια πολύ μεγάλη μερίδα από αυτούς....
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.e-forologia.gr