logo youtube

Επικαιρότητα

Εκτύπωση

ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

 

 

Καλησπέρα σε όλους!

 

Δύσκολη εβδομάδα για τους λογιστές. Σκληρός ο αγώνας δρόμου που έκαναν μέχρι και την Τρίτη 19/1/2021, ώστε να υποβληθούν  πάνω από 700.000 αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 5. Όλοι γνωρίζουμε ότι για να συμπληρώσει κάποιος τα λίγα νούμερα του κύκλου εργασιών, δεν ήταν ένα απλό κλικ κάποιων λεπτών, αλλά ένας μαραθώνιος που τον διεξήγαγαν οι λογιστές με την ταχύτητα του Τζαμαϊκανού Γιουσέιν Μπολτ κι όχι μόνο…

 

Σήμερα όμως θα ήθελα να ασχοληθούμε με δύο θέματα που έρχονται και τα οποία θα μας απασχολήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα….

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Εκτύπωση

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΣΩΣΤΗ ΜΠΑΛΑ;

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

 

 

Ο Ιανουάριος έχει φτάσει στα μέσα του, ενώ με το δεύτερο μισό του φαίνεται σιγά σιγά να μας επισκέπτεται και ο χειμώνας, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν είχε κάνει αισθητή την παρουσία του. Βέβαια ο χειμώνας δεν είναι η λύση στο υγειονομικό πρόβλημα που μας απασχολεί, αφού όπως λένε και οι γιατροί λειτουργεί αντίστροφα στη μείωση των κρουσμάτων.

 

Σε  κάθε περίπτωση όμως, αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν τους γιατρούς και τους αρμοδίους των ειδικών επιτροπών. Πάντως, με το πρόβλημα της πανδημίας που μας απασχολεί εδώ και έναν χρόνο, μπορούμε εύκολα να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που χρειάστηκε να έρθουν τόσο κοντά επιστημονικοί κλάδοι δύο διαφορετικών κατευθύνσεων: ο ιατρικός κλάδος με τον οικονομικό κλάδο. Για το εάν η συνεργασία πέτυχε ή όχι, είναι πολύ νωρίς να το κρίνουμε, αλλά είναι κάτι που θα μετρηθεί στην απογραφή της όλης κατάστασης. Η ελπίδα όλων πάντως είναι η απογραφή να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα και να μας αφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία στον «ισολογισμό» της….

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Εκτύπωση

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Το μεγάλο φάουλ που θα πρέπει να διορθωθεί...

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

 

 

Καλή χρονιά σε όλους μας! Ευχόμαστε το 2021 να δίνει σε όλους μας υγεία, δύναμη και υπομονή, αλλά και πολλές χαρές που τόσο έχουμε ανάγκη!

 

Στο προηγούμενό μας άρθρο κάναμε μια άτυπη ανασκόπηση για τη χρονιά που μας πέρασε, ανασκόπηση η οποία ως φαίνεται θα συνεχίσει να αποτελεί στοιχείο και του νέου έτους. Ελπίζουμε όλοι μας να καλύψει όσο το δυνατόν μικρότερο κομμάτι του και να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από αυτήν την κατάσταση.

 

Ένα από τα πρώτα θέματα που θα μας απασχολήσουν, εκτός των τρεχουσών υποχρεώσεων, είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5….

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου www.e-forologia.gr

 

Εκτύπωση

Παναγιώτης Παντελής στον Alpha 98,9: Τα… φάουλ της επιστρεπτέας προκαταβολής 5

on .

DSC 6489Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α.

«Αν υπάρχει θέμα στο ότι να μην ξεπεραστεί το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. που είναι τα χρήματα της πέμπτης επιστρεπτέας προκαταβολής ας βρούνε ένα άλλο κόφτη επάνω σε αυτό το ποσό γιατί η τέσσερα τους ξέφυγε», σημείωσε.

Τις… ανορθογραφίες της επιστρεπτέας προκαταβολής πέντε παρουσίασε στην εκπομπή «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο στο ραδιόφωνο του Alpha 98,8 o φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής.

«Βγήκε χθες το απόγευμα μία εγκύκλιος από το ΥΠΟΙΚ για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Μέχρι σήμερα να πω ότι και οι τέσσερις έχουν τσουλήσει μία χαρά και έχουν δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις. Γιατί είναι ρευστότητα άμεση που μπαίνει στα ταμεία τους. Εκείνο που δεν έχει καταλάβει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι ο Δεκέμβριος είναι ένας ιδιαίτερος μήνας. Εμείς θα πρέπει να πάρουμε τα στοιχεία από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο και αυτά το αργότερο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να τα στείλουμε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Με αυτό τον τρόπο υπάρχουν χιλιάδες, μα δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες μένουν εκτός. Τι θέλω να πω; Παράδειγμα η διαμεσολάβηση, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, πράκτορες κλπ. Αυτοί για να δηλώσουν έσοδα πρέπει να παρουν τις εκκαθαρίσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Θα πρέπει όλοι αυτοί να ελέγξουν τους τζίρους που έχουν οι πελάτες τους και να τους κάνουν την έκπτωση στα τέλη του χρόνου. Αυτό δεν γίνεται μέσα σε έξι ημέρες. Εκείνο που θα έπρεπε να κάνει το ΥΠΟΙΚ αν δεν θέλει αν αποκλείσει αυτές τις επιχειρήσεις να δώσει χρόνο αυτό που δίνει και ο φορολογικός νόμος μέχρι 31 Ιανουαρίου. Τι θέλω να πω; Επειδή από τη στιγμή που θα κάνω την αίτηση προς την ΑΑΔΕ για να πάρω την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 αν αυτή η αίτηση δεν έχει ακριβή στοιχεία γιατί δεν τα έχω ακόμα δύο είναι οι κίνδυνοι. Αυτά θα εμφανιστούν τον Απρίλιο με τη δήλωση φόρου εισοδήματος άρα θα έρθει το ΥΠΟΙΚ και θα πει είχες δώσει λάθος στοιχεία, επέστρεψέ μου την επιστρεπτέα προκαταβολή άμεσα και έντοκα ή θα πρέπει να κάνω λάθος τη φορολογική μου δήλωση για να συμφωνεί με τις δηλώσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής με ότι αυτό συνεπάγεται», ανέφερε.

«Αν υπάρχει θέμα στο ότι να μην ξεπεραστεί το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι τα χρήματα της πέμπτης επιστρεπτέας προκαταβολής ας βρούνε ένα άλλο κόφτη επάνω σε αυτό το ποσό γιατί η τέσσερα τους ξέφυγε. Άλλωστε τα χρήματα δεν πρόκειται να εκταμιευτούν άμεσα. Σε δεύτερη φάση θα αποφασίσει το ΥΠΟΙΚ»,συμπλήρωσε.

Εκτύπωση

Αφήνοντας πίσω τη χρονιά της μάσκας…

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

 

 

Σήμερα θα γράψουμε κάπως διαφορετικά. Ας μην μιλήσουμε για λογιστικά θέματα, θα έχουμε τον χρόνο να το κάνουμε αυτό άλλωστε μέσα στο νέο έτος. Με αφορμή την τελευταία ημέρα του έτους, είναι καλό να κάνουμε, όπως συνηθίζεται, μια μικρή ανασκόπηση για το έτος που ζήσαμε…

 

Η χρονιά που μας πέρασε λοιπόν, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ήταν τελείως διαφορετική από τις άλλες…

 

Ήταν ένα έτος κάτι παραπάνω από ιδιαίτερο, έτος που χρειάστηκε να απομακρυνθούμε μεταξύ μας, ακόμη και από τις ίδιες μας τις οικογένειες, έτος που χρειάστηκε να λειτουργήσουμε υπό απίστευτη πίεση, πολλές φορές με ανασφάλεια που δημιουργούταν αφενός από τις υγειονομικές συνθήκες και αφετέρου από τις εναλλασσόμενες οδηγίες, οι οποίες πολλές φορές δημιουργούσαν προβλήματα, παρά έλυναν….

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr