Το Ε.Ε.Α. στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για δημοσιοποίηση στοιχείων επιχειρήσεων – φορολογία εισοδήματος
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών συμμετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων και εξέθεσε τις απόψεις του σχετικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων και τη φορολογία εισοδήματος.
Το Ε.Ε.Α. εκπροσώπησε ο Οικονομικός Επόπτης, Παναγιώτης Παντελής.
Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Παντελή:
Σχέδιο νόμου
του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2013/34 όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα – Επικαιροποίηση εθνικής νομοθεσίας για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των εταιρειών και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Σε συνέχεια της πρόσκλησης για συμμετοχή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στη συνεδρίαση της 7ης Νοεμβρίου, σας αναφέρουμε τα κάτωθι:
Σύμφωνα λοιπόν με το παρόν σχέδιο νόμου, ζητείται από τις επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν στοιχεία σε μια νέα πλατφόρμα. Η δημοσίευση αυτή, όπως τουλάχιστον καταλαβαίνουμε, δεν αφορά μόνο τις ΑΕ αλλά όλες τις κεφαλαιουχικές εταιρείες. Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε, είναι γιατί στοιχεία που ήδη έχουν δημοσιευτεί θα πρέπει να επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις με νέες δημοσιεύσεις και το ανάλογο κόστος.
Γνωρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος όλων των εταιρειών έχουν αναρτηθεί στο taxis. Όπως επίσης και οι οικονομικές καταστάσεις είναι ήδη δημοσιευμένες στο ΓΕΜΗ. Ποιος λοιπόν ο σκοπός να προστεθεί μία νέα πλατφόρμα ενώ κάλλιστα θα μπορούσε η νέα αυτή πλατφόρμα μια και είναι οδηγία της Ε.Ε. να αντλεί τα στοιχεία από τις προαναφερόμενες. Και βέβαια, μην ξεχνάμε τις υπόλοιπες πλατφόρμες όπως αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος, που ζητάει εκ νέου την συμπλήρωση της μιας και το λογισμικό που χρησιμοποιεί δεν είναι συμβατό με αυτό του taxis και του ΓΕΜΗ όπως επίσης και την πλατφόρμα των πραγματικών δικαιούχων.
Νομίζω ότι με ευθύνη της πολιτείας και του υπουργείου σας, θα πρέπει οι πλατφόρμες αυτές άμεσα να ενοποιηθούν και ότι στοιχείο χρειάζεται, να αντλείται είτε μέσα από το taxis είτε μέσα από το ΓΕΜΗ. Είναι κατανοητό ότι είναι μια πρόσθετη ηλεκτρονική γραφειοκρατία με κόστος σύνταξης για τις επιχειρήσεις όπως επίσης και με την επιβολή για όσους δεν συμμορφωθούν υπέρογκων προστίμων μιας και πρόστιμα που ξεκινούν από τις 10.000€ και φτάνουν τις 100.000€ οδηγούν μαθηματικά μια μικρομεσαία επιχείρηση στο κλείσιμο.
Όσον αφορά το σκέλος των ελέγχων στις οικονομικές καταστάσεις που επικαλείται (το σχέδιο νόμου) για τους τρίτους ή τους εργαζόμενους της κάθε επιχείρησης, καλό θα ήταν να γνωρίζει το υπουργείο σας ότι για τα στοιχεία που η οποιαδήποτε επιχείρηση ανεβάζει στο ΓΕΜΗ, δεν υπάρχει καμία διασταύρωση ούτε κάποια διασφάλιση για την ορθότητά τους.
Κλείνοντας, να επαναλάβω ότι άμεσα και είναι ευκαιρία με αυτό το νομοσχέδιο να προωθηθεί η ενοποίηση σε όλες τις πλατφόρμες ώστε οι επιχειρήσεις να υποχρεούνται μόνο στη χρήση του taxis και του ΓΕΜΗ και βέβαια να εξεταστεί ξανά ο εξορθολογισμός των προστίμων.
Για το Ε.Ε.Α.
Παναγιώτης Παντελής
Φοροτεχνικός Α’τάξης
Οικονομικός Επόπτης ΕΕΑ