Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Τι γίνεται με τους λογαριασμούς ενέργειας
Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Δημοκρατία” (14/11/2023).
Το τελευταίο διάστημα έχει μονοπωλήσει την επικαιρότητα -και δικαίως- το μείζον θέμα των αλλαγών στη φορολογία. Όμως ταυτόχρονα υπάρχουν εξελίξεις σε διάφορα «μέτωπα» τα οποία έχουν μπει κάπως στο περιθώριο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικά.
Ένα από αυτά που είναι δεδομένο ότι θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, είναι αυτό των λογαριασμών ενέργειας. Την περασμένη εβδομάδα το αρμόδιο Υπουργείο έκανε μία σχετική ενημέρωση για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται και που δεν προβλέπεται να είναι καθόλου ευχάριστη για την τσέπη μας, ενώ προβλέπεται να επιφέρει σύγχυση στους καταναλωτές. Είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε για επιχειρήσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με το Υπουργείο Ενέργειας ο καταναλωτής καλείται να επιλέξει μεταξύ τριών τιμολογίων (σταθερά, κυμαινόμενα και δυναμικά) τα οποία μάλιστα συνδέθηκαν με ένα χρώμα. Με το μπλε τα σταθερά, με το κίτρινο τα κυμαινόμενα και με το πορτοκαλί τα δυναμικά. Παράλληλα προστίθεται ένα επιπλέον τιμολόγιο, το πράσινο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να κάνει σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών. Πως θα γίνεται αυτή η σύγκριση;
Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στη Ρυθμιστικής Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Στους λογαριασμούς ρεύματος και στα άλλα μηνύματα και e-mails που θα αποστέλλουν οι προμηθευτές στους καταναλωτές, θα υπάρχει πλέον και ο κωδικός QR (θα σκανάρεται και θα διαβάζεται μέσω έξυπνου κινητού) και link, τα οποία θα παραπέμπουν στον ιστότοπο δημοσίευσης του εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ. Εκεί, οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται, κάθε μήνα για την τιμή του ειδικού κοινού τιμολογίου του προμηθευτή τους και να τη συγκρίνουν με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων.
Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να προχωρά σε έρευνα αγοράς κάθε μήνα και αν βρίσκει σημαντική διαφορά από τον πάροχο που έχει επιλέξει, θα μπορεί να αλλάζει προμηθευτή. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό; Ξαφνικά μπαίνουν στη ζωή μας νέες διαδικασίες που μόνο απλές δεν τις λες. Προβλέπω σημαντική ταλαιπωρία, τόσο για ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων όσο και για καταναλωτές που δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Και όλα αυτά βέβαια προκύπτουν από την στιγμή που δημιουργήθηκε Χρηματιστήριο Ενέργειας και κυρίως από τότε που οι τιμές αυξήθηκαν κατά πολύ. Γιατί αν κάποιος επιδιώξει να συγκρίνει τιμές προμηθευτών είναι για να γλυτώσει κάποια χρήματα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την αρχή του νέου χρόνου επιστρέφει στις ζωές μας, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Η κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις πιέσεις προς την Ε.Ε. ώστε να συνεχιστεί η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς και ταυτόχρονα οφείλει να εντείνει τους ελέγχους στις εταιρείες που πουλούν ηλεκτρικό ρεύμα. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα βάρη και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.
Πηγή: eea.gr