Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”: Ώρα για πιο δραστικά μέτρα για την ακρίβεια
Παραδοσιακά η ΔΕΘ αποτελούσε πάντα μία ευκαιρία για την εκάστοτε κυβέρνηση να αναπτύξει την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει ενώ τις περισσότερες φορές –κυρίως στα χρόνια προ κρίσης- ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε και κάποιες παροχές.Μπορεί σήμερα η οικονομική κατάσταση της χώρας να μην ενδείκνυται για μεγάλες υποσχέσεις, όμως είναι επιτακτική η ανάγκη για λήψη μέτρων που θα επιχειρήσουν να βάλουν φρένο στην ακρίβεια που συνεχίζει και απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ήδη υπάρχουν σενάρια για στοχευμένες δράσεις, όπως επέκταση του market pass για κάποιους μήνες, για καταβολή έκτακτου επιδόματος στους πιο ευάλωτους, για στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις αποδοχές τους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς.
Ως Επιμελητήριο θεωρούμε ότι είναι καλοδεχούμενη κάθε ενίσχυση των ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, όμως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν επιλύουν ένα πρόβλημα που έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και που παραμένει το σοβαρότερο για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και βέβαια και για τον επιχειρηματικό κόσμο. Γιατί πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το ράλι τιμών που είναι σε εξέλιξη –ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εξακολουθεί να «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό- δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο τα νοικοκυριά αλλά και την πλειονότητα των ΜμΕ.
Από την στιγμή που οι καταναλωτές χρειάζονται σχεδόν το 50% των αποδοχών τους για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κατανάλωσης άλλων προϊόντων ή υπηρεσιών. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων που δεν είδαμε τα αποτελέσματα που ήλπιζε η αγορά. Μειωμένη κατανάλωση και περικοπές σε όλα. Ακόμα και στις ημέρες των διακοπών, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος τους.
Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι όσο οι τιμές στα τρόφιμα δεν μειώνονται και οι τιμές των καυσίμων κινούνται σε τόσο υψηλά επίπεδα, το πρόβλημα της ακρίβειας θα διογκώνεται.
Μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του είναι η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά καθώς και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Από την στιγμή που όλα όσα έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα δεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά απλώς προσφέρουν μία μικρή ανακούφιση στους πιο ευάλωτους, είναι ώρα για πιο δραστικά μέτρα. Και ελπίζουμε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.
Όσο περνά ο χρόνος, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στα επιπλέον βάρη που προκαλεί η ακρίβεια. Ήδη οι ΜμΕ δυσκολεύονται πάρα πολύ λόγω του υψηλού λειτουργικού τους κόστους αλλά και της αυξητικής πορείας του ιδιωτικού χρέους. Ας μην φτάσουμε σε ένα σημείο από το οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή.
Πηγή: eea.gr