88η ΔΕΘ: Κυβερνητικό σχέδιο για δέκα φορολογικά μέτρα

88η ΔΕΘ: Κυβερνητικό σχέδιο για δέκα φορολογικά μέτρα
  • Με αιχμή τα ακίνητα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα νέα ζευγάρια, τα τεκμήρια και τους συνεπείς φορολογούμενους

Δέκα φορολογικά μέτρα με στόχο την ελάφρυνση ιδιοκτητών και ενοικιαστών, επιδοτήσεις για την ανακαίνιση κατοικιών, περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλαγές στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών, ειδικές φοροαπαλλαγές για νέα ζευγάρια και πολύτεκνους, αλλά και μεγαλύτερες φορο-εκπτώσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους, περιλαμβάνει το οικονομικό «πακέτο» που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τα μέτρα, δημοσιονομικού κόστους περίπου 1 δισ. ευρώ, αφορούν:

*Κίνητρα προκειμένου να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια, αλλά και αντικίνητρα για τα Airbnb. Θα προβλέπεται τριετής απαλλαγή από το φόρο ενοικίων που καταβάλουν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι θα εγκαταλείψουν τη βραχυχρόνια μίσθωση και θα περάσουν στην μακροχρόνια, συμβάλλοντας στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45% με τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος να φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα από 35.000 ευρώ και άνω φορολογούνται με 45%. Με την απαλλαγή, ένας ιδιοκτήτης ο οποίος εισπράττει ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα, θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ.

Παράλληλα «παγώνει» η έκδοση νέων αδειών Airbnb σε κορεσμένες περιοχές της χώρας.

*«Παγώνει» ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα έως 31.12.2025.

*«Διορθώσεις στα τεκμήρια φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων. Οι αλλαγές θα επικεντρωθούν στο κριτήριο του τζίρου με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και στο κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα. Εξετάζεται επίσης να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, και να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024. Επίσης θα μεγαλώσει η περίμετρος εφαρμογής της έκπτωσης του 50% που ισχύει σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο eea.gr

Πηγή: eea.gr


Εκτύπωση   Email

Author’s Posts