Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) & ομογενείς

Ένα από τα βασικά θέματα που χρειάζεται να δείξουν μεγάλη προσοχή οι Έλληνες του εξωτερικού και γενικά όσοι έχουν περιουσία στην Ελλάδα είναι οι διορθώσεις και τυχών λάθη που υπάρχουν στο εκκαθαριστικό του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) του 2011, 2012 και 2013, τα οποία λάθη αρκετές φορές δεν έχουν γίνει με δική τους ευθύνη αλλά βάση του παραδείγματος που θα δούμε παρακάτω θα είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και θα πληρώσουν extraφόρο, άρα θα παίρνουν με λίγα λόγια την ευθύνη, χωρίς τις περισσότερες φορές να έχουν την ευθύνη.

        Τα λάθη που τυχών υπάρξουν μπορεί να είναι ποικίλα και θα είναι από μικρής έως και μεγάλης σημασίας. Από τα συνηθέστερα λάθη είναι να μην αναγράφονται ακίνητα που έχουν στην κυριότητα τους οι φορολογούμενοι ή να αναγράφονται ακίνητα τα οποία έχουν μεταβιβάσει (πουλήσει, δωρίσει κ.λ.π) εδώ και καιρό. Πολλές φορές μπορεί να είναι λάθος η περιοχή που φαίνεται να ανήκει το ακίνητο με συνέπεια η αξία υπολογισμού του φόρου να είναι τελείως λάθος και στην πράξη να είναι σαν να δηλώνεται ότι έχουν ένα ακίνητο σε τελείως διαφορετική περιοχή από αυτή που λένε τα συμβόλαια τους. Χαρακτηριστικά είχε αναφερθεί το φαινόμενο σε άλλο δήμο να φαίνεται το ισόγειο και σε άλλο δήμο ο 1 όροφος της ίδιας πολυκατοικίας!!!

            Για την αντιμετώπιση των λαθών αυτών το υπουργείο οικονομικών προέβη στην δημοσίευση μιας οδηγίας, της ΠΟΛ. 1234/2013, η εγκύκλιος αυτή σε γενικές γραμμές αναφέρει ότι όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη στα εκκαθαριστικά του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2011, 2012 και 2013 θα πρέπει εντός 4μήνου από την έκδοση του αρχικού εκκαθαριστικού να προβούν σε κατάθεση τροποποίησης Ε9 ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής που έχει δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι φορολογούμενοι στο γεγονός ότι οι διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν χωριστά σε κάθε οικονομικό έτος.

 Επειδή οι διορθώσεις γίνονται με υπαιτιότητα της υπηρεσίας δεν θα υπάρξει πρόστιμο σε καμία περίπτωση.

Τι θα γίνει όμως εάν οι φορολογούμενοι δεν προβούν σε διορθώσεις εντός 4μήνου;

Ουσιαστικά επιβεβαιώνονται τα λάθη και εάν από τις διορθώσεις προκύψει ότι στο αρχικό εκκαθαριστικό πλήρωσαν λιγότερο φόρο, θα πληρώσουν προσαυξήσεις. Εάν διαπιστωθεί ότι στο αρχικό εκκαθαριστικό πλήρωσαν παραπάνω από ότι πρέπει τότε πληρώνουν ουσιαστικά το λάθος και δεν τους επιστρέφεται το παραπάνω που έχουν πληρώσει διότι πέρασε το διάστημα που έχουν δικαίωμα να κάνουν διορθώσεις.

Καταλαβαίνουμε με αυτό λοιπόν γιατί αναφέραμε παραπάνω ότι ουσιαστικά οι φορολογούμενοι πληρώνουν τα λάθη, ασχέτως με το αν φταίνε ή όχι!!

Το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται με το γεγονός ότι βάσει οδηγιών από το υπουργείο θα πρέπει στα συμβόλαια μεταβιβάσεων, οι συμβολαιογράφοι, να ελέγχουν το εκκαθαριστικό του ΦΑΠ και ότι το ακίνητο φαίνεται σωστά σε αυτό, άρα έχει πληρωθεί και ο ανάλογος φόρος και αν διαπιστώσουν κάποιο λάθος να μην προχωρούν στην συμπλήρωση του συμβολαίου.

Άρα δεν θα μπορεί το ακίνητο να μεταβιβαστεί!!!

            Μελετώντας λοιπόν όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα με το οποίο έχουν βρεθεί αντιμέτωποι οι Έλληνες φορολογούμενοι, το οποίο πρόβλημα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο για τους Έλληνες της ομογένειας διότι προστίθεται και ο αναπόφευκτος παράγοντας της απόστασης και πολλές φορές και της διαφοράς ώρας, όμως καλό θα είναι όλοι οι Έλληνες που έχουν ακίνητο στην κατοχή τους να ελέγξουν τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων πολλά χρόνια αργότερα και σε στιγμή που δεν θα μπορούν να κάνουν αλλιώς.


Εκτύπωση   Email

Author’s Posts