Τέλος χρόνου για τις προσφυγές κατά του «παραφουσκωμένου» ΕΝΦΙΑ

Τέλος χρόνου για τις προσφυγές κατά του «παραφουσκωμένου» ΕΝΦΙΑ

Στέλιος Κράλογλου

Λήγει η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανών προσφυγών στις Δ.Ο.Υ. κατά των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ 2022.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν «παραφουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου μπορούν να προσφύγουν, αρχικά, στις εφορίες και ακολούθως στη Δικαιοσύνη με το επιχείρημα ότι οι αυξήσεις αυτές αντίκεινται στην νομοθεσία και στο Σύνταγμα!

Σύμφωνα με τη νομική ερμηνεία της ΠΟΜΙΔΑ «οι ρυθμίσεις των επιβαρυντικών συντελεστών παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, αλλά και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας δεδομένου ότι εισάγει ρυθμίσεις βαρύτατης υπερφορολόγησης της οικογενειακής περιουσίας».

H ΠΟΜΙΔΑ έθεσε στη διάθεση των μελών της μέσα από τη ΣΕΛΙΔΑ ΜΕΛΩΝ εξειδικευμένο επεξεργάσιμο Υπόδειγμα Ενδικοφανούς Προσφυγής, με πλήρη ανάλυση της αντισυνταγματικότητας και των λόγων ακύρωσης των πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ, και με λεπτομερείς περαιτέρω κατευθύνσεις.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταθέσουν ενδικοφανείς προσφυγές στις ΔΟΥ όπου ανήκουν προκειμένου και στη συνέχεια να ασκήσουν προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει παρεμπιπτόντως τη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων.

Οι ενδικοφανείς προσφυγές κατά των πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού του νέου ΕΝΦΙΑ, όπως και εν συνεχεία οι προσφυγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, ασκούνται μεμονωμένα και ατομικά από κάθε ενδιαφερόμενο.

Το πρόβλημα με το νέο μοντέλο του ΕΝΦΙΑ είναι πως, ενώ ο παλιός Συμπληρωματικός Φόρος καταργήθηκε, ισχύουν ειδικοί συντελεστές προσαύξησης, αν συντρέχουν συνδυαστικά διάφορες προϋποθέσεις και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις φορολογούμενων αυτό ακριβώς συμβαίνει:

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο newmoney.gr

Πηγή: newmoney.gr


Εκτύπωση   Email

Author’s Posts