ΕΝΦΙΑ: Πώς θα διορθώσετε λάθη και θα διαγράψετε υπερχρεώσεις

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα διορθώσετε λάθη και θα διαγράψετε υπερχρεώσεις

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2022 αναρτήθηκαν εδώ και περίπου έναν μήνα στους λογαριασμούς που έχουν στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ περισσότεροι από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Όσοι φορολογούμενοι παρατηρήσουν προσεκτικά τα εκκαθαριστικά τους και διαπιστώσουν ότι χρεώθηκαν άδικα με επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ερευνήσουν εάν η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλώσει στα έντυπα Ε9 της περιόδου 2014-2022. Θα πρέπει, δηλαδή, να ελέγξουν εάν είναι ορθά συμπληρωμένες οι δηλώσεις Ε9 των εννέα τελευταίων ετών. 

Εφόσον αντιληφθούν ότι όντως συμπλήρωσαν λανθασμένα ή με παραλείψεις τα στοιχεία των ακινήτων τους στις δηλώσεις Ε9 με αποτέλεσμα να χρεωθούν άδικα με παραπάνω ΕΝΦΙΑ στα φετινά εκκαθαριστικά, θα έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν τις άδικες αυτές χρεώσεις. 

Κι αυτό θα το καταφέρουν υποβάλλοντας τροποποιητικές - διορθωτικές δηλώσεις Ε9 με τις οποίες θα δηλώσουν ορθά τα ακίνητα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2022, ώστε η ΑΑΔΕ να τους εκδώσει εκ των υστέρων νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά. H σχετική πλατφόρμα για τις διορθώσεις ανοίγει ξανά από σήμερα. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο naftemporiki.gr

Πηγή: naftemporiki.gr


Εκτύπωση   Email

Author’s Posts